Kennisbank etherische oliën

In deze ‘Kennisbank etherische oliën’ van SanZoe geef ik antwoord op veelgestelde vragen over etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd.

Hoe kun je etherische oliën het beste gebruiken ?
Etherische oliën kun je:

  • aromatisch gebruik door de geur via cupping of in een diffuser te verdampen
  • topisch gebruik door de olie met een massage-olie op de huid te smeren. Let hierbij wel op bij citrusgeuren, deze zijn namelijk fototoxisch. Blijf ca 12 uur uit de zon of smeer op een bedekte plaats.
  • inwendig gebruik door de oliën in gerechten te gebruiken, in een glas water of in capsules.
Kun je etherische oliën ook tijdens je zwangerschap gebruiken?
Ja, alleen basilicum, bijvoet, hyssop, jeneverbes, marjolein, mirre, salie, en scharlei mogen niet gebruikt worden omdat ze mogelijk een te spierontspannende werking hebben. Bij misselijkheid kun je 3 druppels pepermuntolie op een korstje brood of een beetje water innemen, maximaal 3 maal per dag.

Aromatische baden zijn één van de beste manieren voor de aanstaande moeder om te ontspannen. Geschikte oliën voor rustgevende baden zijn: lavendel, benzoë, bergamot, kamille-wild, neroli en sandelhout.

Massage is een uitstekende manier om pijn te verzachten en spieren sterker te maken. De eerst vier maanden van de zwangerschap is het raadzaam om licht te masseren, vanaf de zesde maand kan met name de rug wat steviger gemasseerd worden in lange streken vanaf de enkels naar boven met geranium of rozemarijn. Bij rugpijn masseren met lavendel- of rozemarijn en tijdens de weeën de onderrug en buik inwrijven met jasmijn of lavendelolie opgelost in gefractioneerde kokosolie (10 druppels in 50 ml). Jasmijn kan van groot belang zijn bij zware bevallingen of postnatale depressie. Neem drie maal daags na de maaltijd 2 druppels van een mengsel van 6 ml geranium en 4 ml venkelolie om de borstvoeding op gang te brengen.
Kan ik etherische oliën ook naast mijn medicijnen gebruiken?

In een diffuser en verdund in een basisolie of een bad kan het geen kwaad. Wij adviseren u wel dit te overleggen met uw behandelend arts.
Hoe maak ik een etherisch oliebad?

U kunt de etherische olie heel goed mengen met een emulgator zoals bijvoorbeeld epsomzout of groene klei. Hierbij doet u de olie die u wenst; ongeveer 15 druppels voor één bad en laat dit mengsel met het instromende water meelopen. Een lavendelbad is heerlijk ontspannend. Een rozemarijnbad is verkwikkend. Een ylang ylang bad is afrodiserend en helpt goed tegen menstruatieklachten.
Kan ik ook andere hoeveelheden kopen?

Ja, dat kan. Omdat we zelf kunnen afvullen naar kleinere flesjes, kunnen we ook kleinere hoeveelheden leveren. Neem van tevoren wel even contact met ons op.
Kan ik de bestelde etherische oliën ook afhalen?

Ja dat kan, graag van te voren een afspraak maken.
Kan ik etherische oliën direct op de huid aanbrengen?

Sommige oliën kun je rechtstreeks op de huid aanbrengen zoals; lavendel, tea tree, roos, patchouli, sandelhout, jatamansi, vetiver en tijm. Overigens adviseren wij wel, om eerst op de huid te testen of er geen branderigheid of roodheid optreedt. Is dit het geval dan verdunnen met een vette basisolie.
Waarom zijn etherische oliën zo duur?

Een aantal oliën zoals roos, jasmijn en neroli zijn duur omdat het proces om ze te winnen zeer tijdrovend is, en omdat ontzettend veel van deze bloemen nodig zijn om een milliliter olie te verkrijgen. B.v. voor rozenolie zijn er 80 rozen nodig om 1 milliter olie te verkrijgen.
Wat is een diffuser?
Een diffuser is een verdamper die middels koude ‘stoom’ het mengsel van water en etherische olie in de lucht verspreid om een heerlijke geur te verspreiden in huiskamer, slaapkamer, kantoor , praktijk of salon. Slechts en paar druppels zijn nodig voor uren lang effect en je kunt de meeste oliën combineren om je eigen heerlijke geur samen te stellen. Bekijk hier welke verdampers ik voor jou heb.

Reacties zijn gesloten.