Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën worden gemaakt van...

natuurlijke aromatische bestanddelen die te vinden zijn in de zaden, schors, stelen, wortels, bloemen en andere delen van planten. Ze kunnen zowel aangenaam als krachtig geurend zijn. Als je ooit een roos hebt gekregen, langs een lavendelveld hebt gewandeld of geroken hebt aan vers gesneden munt, dan heeft u aromatische kwaliteiten van etherische oliën ervaren. Etherische oliën kunnen de stemming verbeteren, de zintuigen kalmeren en krachtige emotionele reacties opwekken. Het gebruik van etherische oliën gaat echter veel verder dan hun geur alleen….

De werking van etherische oliën…

Etherische oliën werden in de geschiedenis in vele culturen gebruikt vanwege hun heilzame werking. In de moderne tijd zien we trends naar een meer holistische en zelfvoorzienende gezondheidsbenadering en worden alternatieve geneeswijzen steeds vaker wetenschappelijk onderbouwd. Hierdoor worden de sterke heilzame werkingen van etherische oliën herontdekt. Vele hebben een krachtige reinigende werking. De unieke chemische structuur zorgt voor een gericht effect bij het aanbrengen op de huid. Andere oliën zijn weer geschikt als voedingssupplement om vitaliteit en welzijn te bevorderen.

Hoe worden essentiële oliën geproduceerd ?

Extractiemethoden…

Etherische oliën van therapeutische kwaliteit worden doorgaans geëxtraheerd door een stoomdestilatieproces met weinig warmte, waarin de stoom onder druk circuleert door het plantenmateriaal waarbij de etherische oliën in de stoom worden opgenomen. Zodra het stoommengsel afkoelt, worden water en olie gescheiden en wordt de olie in zijn pure vorm opgevangen. Om de hoogste kwaliteit en de juiste chemische samenstelling van het olie-extract te garanderen, moeten de temperatuur en druk nauw bewaakt worden. Met te weinig warmte en druk komt de kostbare olie niet vrij, terwijl te veel druk de tere chemische samenstelling kan veranderen en de werkzaamheid daarvan kan aantasten.

Kwaliteit…

Even belangrijk voor het zorgvuldig gecontroleerde extractieproces is een gerichte keuze van de juiste plantsoorten en bestanddelen. Om een olie-extract van therapeutische kwaliteit te verkrijgen, moet dit op het juiste moment worden geoogst. Wanneer de samenstelling van de etherische olie het meest geconcentreerd is, krijgen we een olie-extract van therapeutische kwaliteit. Dit complexe proces is evenzeer een kunstvorm als een wetenschap en het vereist ervaren kwekers en destillateurs die nauw samenwerken voor het leveren van een superieur product.

Wil je meer weten over de (therapeutische) werking van etherische oliën dan kun je contact opnemen via het contactformulier.Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.